Európa Norvégia
járványügyi kockázati besorolás: utazásra nem javasolt

A Spitzbergák - A jégvilág

A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág
A Spitzbergák - A jégvilág

Összefoglaló az utazásról

Utazás ideje: 2021. április 6 - április 13.
Időtartam: 8 nap (kedd - kedd)
Utazás módja: Repülő
Ellátás: i Program szerint
Utazás típusa: Körút
Legkedvezőbb alapár/fő: 953.900 Ft / fő / 7 éjtől
Részletes kalkuláció / időpont módosítás »

Utazás leírása, tudnivalók

Repülővel, menetrend szerinti járattal Oslo-ba, majd onnan Longyearbyen-be, egyszerű, tiszta szálláshelyen, kétágyas szobákban, közös fürdőszobával és reggelivel.

Miért ez az út?

1. Az Északi sarkvidék (Arktisz) természetföldrajzának és a sarkkutató expedíciók történetének bemutatása, Cholnoky Jenő (1870-1950) A Jégvilág c. és a Spitzbergák földrajzi képe c. munkái alapján

2. A Svalbardról (Spitzbergák) induló, a szigetvilágot érintő sarkkutató expedíciók történetének feltárása

3. A Svalbard természetföldrajzi viszonyainak tanulmányozása

4. Fridjof Nansen (1861-1930) és Roald Amundsen (1872-1928) életének és az Arktiszon tett felfedezőútjainak részletes bemutatása

5. Az 1872 - 1874. évi osztrák–magyar északi sarki expedíció, valamint a Ferenc József-föld felfedezése történetének bemutatása

6. A pomorok- és az orosz északi sarki expedíciók történetének bemutatása

7. A Svalbardon élő rénszarvasok, sarki rókák – és jószerencse esetén - jegesmedvék életének bemutatása, megörökítése


Vegyen részt az élő természetfilmben!

Kis létszámú csoport!

A programok sorrendje változhat!

1. nap: Budapest- Oslo

Találkozás Liszt Ferenc repülőtéren délelőtt 10:15-kor. Elrepülés Oslo - ba déli 12:00-kor. Megérkezés a norvég fővárosba 14:10-kor. Utazás különbusszal belvárosi szállodánkba (…ahol a Fram Expedíció lezárulása után Fridjof Nansen és legénysége is megpihent!). Bejelentkezés után városnézés a belvárosban.

(A rendelkezésre álló időtől függően fakultatív látogatási lehetőség a Fram Múzeumban, az „Északi sarkkutatás Mekkájában” Belépő és taxi költség: 120 + 100,-NOK)

Éj Osloban

Szállás: Bestwestern Karl Johann Hotel ***

2. nap: Oslo - Svalbard, Spitzbergák, A Jégvilág
Ismerkedés az Északi- és Déli pólus meghódításában is kulcsszerepet játszó kutatóhajó történetével, Fridjof Nansen és Roald Amundsen életével. Felkészülés a 61.000 km2 területű jeges szigetvilág általános természetföldrajzából dr. Cholnoky Jenő A Jégvilág c. és a Spitzbergák földrajzi képe c munkái alapján. Az előttünk álló napok programjának áttekintése. Menetrend szerint elrepülés Longyearbyen-be, reggel 09:55-kor. Svalbard-ra érkezés 14:00 órakor, majd rövid transzfer a szállásunkra. 16:00 órától séta, környezetünk felfedezése, a svalbardi hőmérséklet megtapasztalása.

5 éj Longyearbyen mellett

Szállás: Coal Miners Cabins

3. nap: Longyearbyen 78° 15’

Reggeli után utazás kisbusszal a Sysselmann (norvég kormányzó) hivatalához, majd a Global Seed Vault (nemzetközi vetőmag génbank) épületeihez. (Fotózás kívülről). Az acél jegesmedve szobor fotózása a nyári, ideiglenes kikötőnél, majd elköszönés sofőrünktől a Svalbard Múzeumnál. (Programunkat innen gyalog folytatjuk.) A múzeum rendkívül gazdag anyagának megtekintése, rövid heverészéssel az óriás ablakú olvasóterem fókabőr párnáin – térkép és könyv-vásárlási lehetőséggel. Látogatás az UNIS (Sarkvidéki Egyetem) épületszárnyaiban, helyi kísérő irányításával. (Figyelem! Ez a programpont esetleges, az egyetem napi rendezvényeinek, fogadó kapacitásainak függvénye.) Rövid szabadidő és ebéd lehetőség a város főutcáján. Látogatás a Spitsbergen Airship Múzeumban – az innen az Északi sarkra induló expedíciók anyagának megismerése. (Nils Adolf Erik Nordenskiöld 1858/1861/1864. évi Spitzbergák expedíciói; Fridjof Nansen utazásai a Spitzbergákon; Roald Amundsen és Umberto Nobile tartózkodásai a Spitzbergákon; A Norge 1926. évi repülése a Spitzbergákról – az Északi sarkon át Alaszkába.) Séta Földünk legészakibb városának középületeinél, fotózással a világ legészakabbi postájánál, iskolájánál, tornaterménél, foci pályájánál, orvosi rendelőjénél, művelődési központjánál és üzleteinél. Bevásárlás – majd az időjárástól és erőnlétünktől függően – visszatérés a szálláshelyünkre. Rövid felkészítés a szánhúzó kutyákról és kutyaszán tudnivalókról.

4. nap: Eszkimó módon élni...

Reggeli után rövid utazás a kennelekhez. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A 6-7 órás, kutyaszán túra útvonalának, körülményeinek ismertetése. 10:00 órakor indulás a hómezőkre. Ismerkedés az eszkimó életmód alapjaival (Nansen és Amundsen is az eszkimók között készültek fel emberfeletti vállalkozásaikra) – a jég és hómezők néma világának gyakorlati megtapasztalása. Úti-célunk a Scott Turner jégbarlang. A kanyonszerű, többrétegű falakkal határolt barlang egy jég alatti kanyon, amit az ezeréves jégben vágtak a nyári hetek folyamán itt alázúduló időszakos „folyók”. Vezetett séta a jégkanyon mélyén – majd visszaülés szánjainkra. Késő délutántól szabadprogram és pihenő.

5. nap: A hó - és jégmezők világa

1.Motoros-szánnal a Tempelfjorden vidékére (70 km); A hó- és jégmezők világa vagy 2. Motoros szánnal a keleti partvidékre, a jegesmedvék birodalmába (140 km)

Figyelem! A motoros szánokat vezető résztvevőknek érvényes gépjárművezető engedéllyel kell rendelkezniük, ezt maguknál kell tartaniuk.

1. Reggeli a szálláson. Rövid utazás a szánközpontba. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A kb. 5 órás, 70 km hosszúságú motoros szántúra útvonalának, körülményeinek ismertetése. Utazás az Advendalen-völgyében, a Helvetiadalen állandóan szeles vidékére. Útközben a „porcukorba burkolózott” 900 m feletti hegyek fotózása. Rövid pihenő a Sassenfjorden fjord partján, néhány jég-formálta alakzat és jelenség beazonosítása. Expedíciós ebéd a Tempelfjorden fjord partján, a szemközti Templet plató nagyszerű látványával. Néhány szó Svalbard emlőseiről, rénszarvas és szerencsés esetben sarki róka megfigyeléssel. Délutáni visszaindulás szállásunkra.

VAGY

2. Reggeli után rövid utazás a szánközpontba. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A 10 órás, 180 km hosszúságú motoros szántúra útvonalának, körülményeinek ismertetése. 8:30-kor elindulás a keleti partvidékre. A keleti partok vizeit nem melegíti az Észak-atlanti áramlat, így ott hízik a legvastagabbra a jég. A partvonal a jegesmedvék birodalma. Az egész napos utazás során fotószünetek és rövid pihenők a legszebb pontokon, kutatással a fehér óriásmedvék után. Ismerkedés az 1872 – 1874. évi osztrák–magyar északi sarki expedíció, valamint a Ferenc József-föld felfedezésének történetével. A Zichy-föld szigeteinek bemutatása. Expedíciós ebéd 13:00 óra körül. A Svalbard élővilágának áttekintése. Visszaúton fényképszünetek a legszebb panoráma pontokon.

6. nap: Jeges fjordok lehelete

9:00 órakor Indulás egész napos hajózásunkra Pyramiden-be, az 5 – vagy 6 lakosú orosz bányavárosba. Hajózás a Sassenfjorden fjord, majd a Billefjorden fagyos vizein. Útközben ismertető a legfontosabb orosz Arktisz expedíciókról: Styepan Oszipovics Makarov admirális munkássága és az SS Yermak jégtörő 1899. évi útja a Spitzbergák északi vizein; Az Orosz Birodalmi Haditengerészet jégtörői – a Taymir és Vaygacs jégtörők utazásai; Eduard Gustav von Toll 1900-1901. évi északi sarki expedíciója; Georgij Jakovlevics Sedov expedíciója a Novaja Zemlján; Borisz Andrejevics Vilkickij 1913. évi felfedező útja a Szevernaja Zemlján. Sült (bálna)hús piknik a fedélzeten, jégsalátával, forró italokkal. Megérkezés után séta a városban helyi orosz vezetőnk segítségével, melegedéssel a város egyetlen, de igen jó választékú kocsmájában. Whisky, vodka és rum kóstolgatási lehetőség. (Figyelem! A kikötés a jégviszonyok függvénye. Ha a jégpáncél túlzottan vastag – a hajó nem közelítheti meg Pyramiden kikötőjét.) Visszahajózás Longyearbyenbe a koraesti órákban. Közös búcsúvacsora

7. nap:

Délelőtti pihenő vagy séta és vásárlás Longyearbyenben. Elrepülés Osloba 14:50-kor. Visszaérkezés a norvég fővárosba 19:00 órakor. Reptér melletti szállásunk elfoglalása.

Éj Osloban

Szállás: Comfort hotel Runway

8. nap: Hazautazás

Korai reggeli, nagyon rövid transzfer a reptérre. Elrepülés Budapestre 09:10-kor. Megérkezés a Liszt Ferenc repülőtérre délelőtt 11:30 órakor.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

 • Utazás módja
  Repülő
 • Ár tartalmaz
  • 7 éjszakai szállást vendégházakban, kétágyas szobákban, reggelis ellátással
  • repülőjegyek illetékkel mely értéke  219 000 Ft ( 2020.-ban 229.000 Ft)
  • szolgáltatásokat a program szerint
  • speciális ruházatot
  • helyszíni közlekedést
  • magyar nyelvű idegenvezetést
 • Ár nem tartalmaz
  • útlemondási biztosítás1,5%
  EGYÉB KÖLTSÉGEK
  • BBP biztosítás
  • egyágyas felár: 239 000 Ft ( 2020.-ban 249 000 Ft)
  • fakultatív kirándulások
 • Ellátás
  reggeli
 • További információk
  Tervezett menetrend (változhat)

  2020.04.06  Budapest - Oslo  12:10 -14:40

  2020.04.07  Oslo - Longyearbyen  09:55 -14:00

  2020.04.12  Longyearbyen - Oslo 14:50 - 19:00

  2020.04.13  Oslo - Budapest  09:10 -11:30

   

  Figyelem!

  Fizikai állapot és erőnlét

  A fakultatív napi programok mindegyike végrehajtható – minden átlagos egészségű és erőnlétű résztvevő által.

  Különösen 65+ életkor esetén fontos azonban, hogy a jelentkező rendszeresen mozog-e. Pl: Hótalpas gyalogtúránk szintkülönbsége kb. 500 m. Ez minden sétához, hegyi szabadtéri programhoz szokott résztvevőnek egyszerű feladat. Azok számára azonban – akik ezt megelőzően sohasem túráztak, nem jártak szabad természetben, vagy hétköznapjaik során egyáltalán nem mozognak, sportolnak – nehéz, teljesíthetetlen feladat.

   

  1. Longyearbyen-ben meglepően jó élelmiszer választékú szupermarket működik, sőt jó-néhány étterem is található. (Az élelmiszer árak alacsonyabbak, mint Norvégiában!)

  2. Repülő menetrend: Az Oslo – Longyearbyen járatokon szabad helyek száma korlátozott. Így az utazás időpontja néhány napot módosulhat (a rendelkezésre álló repjegyek függvényében).

  3. Az előlegfizetési- és fizetési feltételek a megszokottnál szigorúbbak.

  4. Hőmérséklet és öltözet: Az Észak-atlanti áramlásnak köszönhetően a hőmérséklet 20°C-val magasabb az ezen a szélességen (78°É) vártnál. Áprilisban a hőmérséklet -15 és -5°C között váltakozik. 

Legjobb árak:
2021.04.06 - 2021.04.13 Legjobb ár$
7 éjtől, Program szerint
Szobatípus: Kétágyas (franciaágyas) szoba
953.900 Ft / fő
Elérhető indulások:
Időtartam:
Utazás módja:
Ellátás:
Szobatípus:
2021.04.06 - 2021.04.13
7 éj, Program szerint, Repülő
Szobatípus: Kétágyas (franciaágyas) szoba
953.900 Ft / fő

Az utazás szervezője

Kapcsolódó szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek
Távol

Ezek most a világ legfelkapottabb úti céljai

A Tripadvisor Travelers 'Choice Awards legújabb listája szerint.

Bor & Gasztró

Önök mosnának fogat lasagna ízű fogkrémmel? Parmezán öblögető is jár hozzá

És még a tányérról is lenyalhatjuk majd az ételt ebben a római étteremben.

Megtekintett utak, szálláshelyek