Ciprus, a szerelem szigete

Ciprus, a szerelem szigete
Ciprus, a szerelem szigete
Ciprus, a szerelem szigete
Ciprus, a szerelem szigete
Ciprus, a szerelem szigete
Ciprus, a szerelem szigete
Ciprus, a szerelem szigete

Összefoglaló az utazásról

Utazás ideje: 2021. szeptember 15 - szeptember 20.
Időtartam: 6 nap (szerda - hétfő)
Utazás módja: Repülő
Indulás helye: Budapest
Ellátás: Félpanzió
Utazás típusa: Körút
Legkedvezőbb alapár/fő: 278.000 Ft / fő / 5 éjtől
Részletes kalkuláció / időpont módosítás »

Utazás leírása, tudnivalók

Aki elutazik Ciprusra, azonnal beleszeret ebbe a gyöngyszembe. Történelmi látnivalók, homokos part, kék tenger. Nem is kell más egy tökéletes nyaraláshoz!

Aphroditének, a szerelem istennőjének sziklája
Szent Pál oszlopa és ásatások Paphosban
Aranymozaikok Kykkos monostorában
A két részre szakadt főváros: Nicosia

"Aki elutazik Ciprusra, azonnal beleszeret ebbe a gyöngyszembe. Történelmi látnivalók, homokos part, kék tenger. Nem is kell más egy tökéletes nyaraláshoz!" Csorba Klára – A Proko kiutaztatási csoportvezetője.

Ciprus időben lépett a vírus megelőzése érdekében, így az egyik legbiztonságosabb nyaraló országnak tekinthető. Utazásunkat így biztonsággal ajánljuk.

1.     NAP: BUDAPEST – LARNACA – AYIA NAPA
Menetrend szerint, várhatóan a reggeli órákban utazás Ciprusra. Transzfer a szállodánkba, mely a tengerparton, Ayia Napa városánál lesz. A település Ciprus dél-keleti részén fekszik. A népszerű üdülőváros tele van éttermekkel és szórakozóhelyekkel. Nevét az egykor a város központjában álló azonos nevű kolostorról kapta. Szállodánk az Anmaria Beach Hotel ****-os a tengerpart közelében található, parkkal és kellemes medencével rendelkezik. A part homokos, de a tenger alja köves, helyenként sziklás, ezért a szálloda vonalában lévő tengerparti szakasz fürdésre nem javasolt. Kiváló tengerparti szakaszok kb. 10 perces sétára találhatóak. A szobák elfoglalása után délután szabadprogram, fürdés, pihenés, vacsora.

2.     NAP: LIMASSOL – APHRODITÉ SZIKLA – PAPHOS
Ma egy vallástörténeti, régészeti, mitológiai kirándulásra indulunk, elsőként Limassol városába. A történelmi városrészben teszünk egy sétát, majd a közeli ókori romváros, Kurion következik. Az ősi város egykor virágzó római település volt. Itt található egy, a mai napig működő görög-római színház és számos közfürdő is, de a fő látványosságok azok a mozaikok, melyek több mint 1.500 évesek. A nap következő megállója Paphos lesz, mely 2017-ben Európa kulturális fővárosa volt. Az UNESCO Világörökség részét képezi az archeológiai park, a római kori villák maradványaival. Láthatjuk többek között a Dionüszosz villában gyönyörű állapotban megmaradt mesés padlómozaikokat. Ezt követően megnézzük Szent Pál oszlopát, ahová kikötözték és 39 korbácsütést mértek rá, mert keresztény módon imádkozott, valamint megnézzük a mellette lévő többszáz éves templomot, a körötte feltárt műemlékekkel. Továbbutazva megnézzük Aphrodité szikláját egy tengerparti megállóval Petra tou Romiou-ban. A monda szerint itt lépett ki a habokból az istennő, és amerre járt, lába nyomán csodás növények, fák keltek ki a földből. Jó idő esetén itt lesz módunk, igaz rövid ideig, megmártózni a tengerben, amikor körbe lehet úszni a sziklát is. Fakultatív kirándulás Limassol – Aphrodité szikla – Paphos: 55 €. Késő délután visszatérünk a szállásra, este vacsora.

3.     NAP: PIHENÉS VAGY FAKULTATÍV LARNACA – NICOSIA KIRÁNDULÁS
Reggeli után egész napos pihenési lehetőség a szállodában vagy a közeli strandokon. Aki szeretné, az jelentkezhet egy fakultatív kirándulásra. Larnacaban lesz városnézés, mely során megnézzük az Óvárost és a Szt. Lázár templomot. Az egykori Kition az egyik legősibb települése a szigetnek, ahol a legenda szerint Lázárt eltemették. A Szent Lázár templomban látni fogjuk a neki tulajdonított szarkofágot is. Majd rövid megállás a Larnaca külső részén lévő sóstónál, melynek partján találjuk a Hala Sultan Tekke mecsetet, mely a muzulmánok egyik legfontosabb zarándokhelye. Ezután a fővárosba, Nicosiába utazunk. A világ utolsó megosztott fővárosába érve megnézzük a „Zöld vonal” egy részét, amely 1963 óta kettéválasztja a fővárost görög és török Ciprusra. Elhaladunk a Velencei fal mentén, amely az óvárost és az új városrészt választja el. Programunkban szerepel még a Szent János katedrális, a Ciprus Múzeum, majd rövid séta a belváros hangulatos sikátoraiban. Ezt követően szabadprogram, vásárlási lehetőség. Ezután átsétálunk Nicosia északi, a törökök által megszállt részére, ha ezt az aktuális szabályok megengedik. A törökciprusi területen megtekintjük a csodálatos Szent Szófia katedrálist (ma Selimiye mecset) és a Büyük Han karavánszerájt. Este érkezünk vissza szállásunkra. Fakultatív kirándulás Larnaca – Nicosia : 50 €.

4.     NAP: PIHENÉS VAGY TROODOS-HEGYSÉG – KYKKOS MONOSTOR KIRÁNDULÁS
Reggeli után, aki szeretne, egész napos fakultatív kiránduláson vehet részt. Az oda- és visszaúton a sziget legnagyobb hegyvonulatát, a Troodos-hegységet érintjük. Nicosia mellett elhaladva a demarkációs vonal mentén közelítjük meg a hegyet. Megállunk egy tipikus ciprusi hegyi faluban, Kakopetriaban. A falu szélén áll a XI. századi Ayios Nikolaos templom, melynek freskói a Világörökség részét képezik. Román alapokra épült a templom. Az út egyik leglátványosabb állomása a Kykkos monostornál lesz, amikor megtekintjük a híres aranymozaikos falfreskókat. A XI. században alapított bizánci kolostor Ciprus leggazdagabb vallási intézménye. Itt őrzik a csodatévő Szűz Mária ikont, mely valószínűleg a XII. századból származik. Lesz rövid szabadidőnk is, amikor a helyiek gasztronómiájából is kaphatunk egy kis ízelítőt. Hazafelé egy hangulatos kis hegyi faluban, Peristeronaban állunk meg, és a település különleges templomáról készíthetünk fényképeket. Esti órákban érkezünk vissza a szállásra, vacsora. Aki nem akar jönni a fakultatív kirándulásra, ő pihenhet a szállodában, fürödhet a tengerben. Fakultatív kirándulás Troodos – Kykkos : 50 €.

5.     NAP: PIHENÉS – ÉSZAK-CIPRUS KIRÁNDULÁS
Egész nap pihenés a szállodában és fürdőzés a medencénél vagy a tengerparton. Megfelelő számú jelentkező esetén és ha szabad átjárás van görögciprus és törökciprus közt, szervezünk egy fakultatív programot Észak-Ciprusra (török Ciprus). A jelentkezési lehetőség ennél is a szállodában az idegenvezetőnél. Az egész napos program első nevezetessége Szent Hilarion vára. Fel lehet gyalogolni a vár bástyájához, bár ez nem kis kihívás. Megfelelő cipő kell az egyenetlen talajon történő – lépcsőkkel tarkított – túrához. Tovább haladunk és érintjük Kyrenia csodás kikötővárosát, majd a Bellapais Kolostort. A nap során lesz szabadprogramunk is, amikor tudunk ajándékokat és emléktárgyakat vásárolni. A határátlépéshez személyigazolvány elegendő, de az szükséges. Fakultatív kirándulás Észak-Ciprusra: 75 €.

6.     NAP: LARNACA – BUDAPEST
A reggelit követően transzfer a reptérre, és délelőtti órákban hazautazunk Budapestre. Érkezés kora délután a Liszt Ferenc Repülőtérre.

 • Érintett városok
  Larnaca, Nicosia, Paphos, Limassol, Kykkos, Ayia Napa
 • Utazás módja
  Repülő
 • Indulás helye
  Budapest
 • Ár tartalmaz
  A leírt alapprogramot Szállást 4 csillagos szállodákban Félpanziós ellátást A repülőjegyet illetékkel és csomaggal (ahol külön nincs feltüntetve) Magyar nyelvű idegenvezetést Budapesttől Budapestig Egy max. 20 kg-os feladható poggyászt Egy kézipoggyászt Ferihegy-közeli parkolást az út teljes időtartamára (igényét foglaláskor jelezze) Fix, foglaláskor telefonon választható ülőhelyet a kinti autóbuszon Útlemondási biztosítást (egészségügyi probléma esetére)
Legjobb árak:
2021.09.15 - 2021.09.20 Legjobb ár$
5 éjtől, Félpanzió
Szobatípus: 4 csillagos szálloda
278.000 Ft / fő
Elérhető indulások:
Időtartam:
Utazás módja:
Ellátás:
Szobatípus:
2021.09.15 - 2021.09.20
5 éj, Félpanzió, Repülő
Szobatípus: 4 csillagos szálloda
278.000 Ft / fő

Az utazás szervezője

Kapcsolódó szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek
Távol

The Lennon Wall Story néven megnyílt Prágában a híres fal múzeuma

A falat 2014-ben fehérre meszelték, 2019-ben pedig szabadtéri galériává alakították át.

Budapest

A virágok motívumára koncentráló kettős tárlat nyílt meg a Duna Palotában

A kettős tematikájú tárlatot a Magyar Kézművességért Alapítvány állította össze, központjában a virág szimbólumával.

Kultúra

Először rendeznek Debrecenben Utcazene Napokat

Pályakezdő formációk szórakoztatják a közönséget szabadtéri örömzenéléssel.

Megtekintett utak, szálláshelyek