Varázslatos Dél-India: Tamil Nadu és Kerala mesés vidékein

Varázslatos Dél-India: Tamil Nadu és Kerala mesés vidékein
Varázslatos Dél-India: Tamil Nadu és Kerala mesés vidékein

Összefoglaló az utazásról

Utazás módja: Repülő, Hajó
Utazás típusa: Körút
Részletes kalkuláció / időpont módosítás »

Utazás leírása, tudnivalók

Madrastól a Periyar Nemzeti Parkon át Cochinig

Jöjjön velünk Dél-India legszebb vidékeire, ahol rengeteg látványossággal, elképesztő építményekkel és a térség jellegzetes egzotikus kultúrájával találkozhatunk! Siva és Szent Tamás lesz útitársunk, mangrove –mocsár és a legkülönbözőbb vallások templomai lesznek állomásaink a program során… Ismerkedjen meg a világ egyik legkülönlegesebb régiójával, és adja át magát India varázsának!

1. nap: Budapestről elutazás Indiába
Elutazás Budapestről átszállással az indiai Madras repülőterére. A repülőn többszöri étkezés kerül felszolgálásra utasaink kényelme érdekében. Éjszaka a repülőn.
2. nap Madras (Chennai) – Mahabalipuram (65km)
Érkezés a reggeli órákban Chennai-ba (Madras). Délelőtt ismerkedés Tamilnádu állam fővárosával, Chennai nevezetességeivel. Megtekintjük az indo-szaracén építészet egyik gyöngyszemét, a Legfelsőbb Bíróság vörösben izzó épületét; az egykori brit főkormányzóról elnevezett elegáns, klasszikus megjelenésű, hófehéren ragyogó Ripon épületet; a kormány székhelyéül szolgáló, egykori Fort St. George épületét (Fort Museum), valamint a Tamilnádu állam gazdag képzőművészeti gyűjteményét bemutató Nemzeti Művészeti Galériát. Ezt követően megnézzük a dravida építészet egyik jellegzetes templomát, a Kapaleeshwarat, melynek ábrázolásai a kegyes és pusztító Siva („A tánc ura”) legendáiról mesélnek. Betérünk a Szent Tamás apostol nevét viselő katedrálisba – róla nevezték el a város első kikötőjét a portugálok (São Tomé), mivel a környék prédikátora, egyben az indiai Gundaphar király építésze volt, s itt halt mártírhalált. Sétánk a tengerparton, a Marina Beach strandon, az indiai munkások diadalát hirdető Triump of Labor szoborcsoport (a május 1-jei ünnepségek központja) és az egykori miniszterek, M.G. Ramachandran és C.N. Anna emlékműve mellett ér véget. Továbbutazás Mahabalipuramba, útközben rövid fotószünet a Tigris-barlangnál. A sziklába vájt 8. sz.-i hindu templom falait szép tigrisfaragványok díszítik. Szállás Mahabalipuramban.
3. nap Mahabalipuram – Kanchipuram – Mahabalipuram (140 km)
A reggelit követően megtekintjük a Bengáli-öböl homokos partján fekvő Mahabalipuram nevezetességeit. Hajdan a Pallava és Chola dinasztiák uralkodtak itt, s a város fontos kikötőjük volt. A Parti Templom együttes egy 7-8. sz.-i templomkörzet, mely a korai, legtisztább dravida stílus jegyeit viseli magán; 1985 óta az UNESCO Világörökség része. Gyönyörködhetünk a tömör gránit sziklából kifaragott szobrászati remekművek gazdag tárházában; sziklatemplomok, domborművek, életnagyságú elefánt-, oroszlán-, s bikaszobrok. A faragások a hindu eposz, a Mahábhárata hőseinek történetét (pl. Arjuna vezeklése) mesélik el. Ezt követően utazás Kanchipuramba; az egykori „Aranyváros” valaha a dél-indiai Pallava Királyság fővárosa volt. A település egyike India hét szent városának, híres hindu zarándokhely, Siva és Visnu isten szent városa. Egykor az ezer templom városa volt; 124 szentélye ma is áll. Visnu és Siva 108 szent templomából 14 itt található. A hatalmas szentélykörzetben sétálva a buddhizmus, a dzsainizmus és a hinduizmus templomainak (Kailasanathar, Sri Kamakshi, Varadarajaswamy) színes kavalkádja fogad bennünket. Az Ekambaswara templom a legnagyobb Siva-templom, gazdagon díszített folyosók övezik és a szép Ezer Oszlop Csarnoka. Az 57 méteres Rajagopuram torony egyike a legmagasabbaknak Dél-Indiában. Híres a város selyem- és kézműipara, így betekintünk a selyempiac és a kézműves piac tarka forgatagába. Világhírűek az itt készült, kézzel szőtt gyönyörű selyem szárik. Szállás Mahabalipuramban.
4. nap Mahabalipuram – Chidambaram – Tanjore/Tandzsávúr (290 km)
Reggeli után útra kelünk Chidambaramba; itt áll a híres Siva-szentély, a Thillai Nataraja templom (a hindu istenek csarnoka, az Ezer Oszlop Csarnoka), az öt legszentebb Siva templom egyike. „Siva kozmikus tánca” városának is nevezik, mert a templom falait a táncoló Siva 108 formájával díszítették. A 40 ha kiterjedésű templomkomplexumot látványos mangroveerdők ölelik körül. Ez az egyik legnagyobb mangrove vizes élőhely a világon. A város híres évente megrendezett templomfesztiváljairól, melyeket Siva tisztelete lengi körül. Ugyancsak látványos a februári Natyanjali táncfesztivál, melyre az egész országból érkeznek táncosok, és a nyári Ratha fesztivál (küllős kerekű szekerek). Délután utazás a „Tamilnádu rizses tálja” nevű vidéken át a Chola-dinasztia egykori fővárosa, Tanjore felé. A városban tett séta során megtekintjük a Brihadeeswara
-templomot, mely a Kulturális Világörökség része. A Siva tiszteletére emelt, közel 70m magas, gránitból kifaragott Piramis-kapu a templommal együtt a dravida építészet ékköve, a Chola Birodalom és a Tamil civilizáció egyik méltó reprezentánsa. A Tanjore festészet hazájában bejárjuk a Tanjore Nayak Királyság urainak egykori rezidenciáját, az Aranmanai palotát, majd ismerkedünk a Művészeti Galériával, és megnézzük Ázsia egyik legrégebbi könyvtárát, a Saraswati Mahal könyvtárat. A közel 50ezer kötetes gyűjtemény különlegessége a Pálmalevél Kéziratok kollekciója. Tanjore a bronzikonográfia fővárosa, így nevezetes kézműiparáról és bronztárgyairól is, ezért végigsétálunk a kézműves tárgyak remekeit felvonultató piacon. Szállás Tandzsávúrban.
5. nap Tanjore – Tirucsirapalli – Madurai (190 km)
Továbbutazás Tirucsirapalliba, majd a Sri Rangam szigetre, mely valóságos templomváros. A Kaveri-folyó szigetén épült fel a falakkal körülölelt hatalmas, 63ha kiterjedésű templom-együttes, amely Visnu híveinek legjelentősebb zarándokhelye. Ez India legnagyobb templomkomplexuma, s egyben a világ legnagyobb működő hindu temploma. A templomvárost 7 koncentrikus fal veszi körül, melyet 21 torony egészít ki. Betekintünk a legszebbnek tartott Ranganatharsvami templomba, mely Dél-India hindu művészetének egyik kiemelkedő alkotása (Visnu szobor, ”Srirangam lovaglása”). Decemberben India minden pontjáról összegyűlnek itt a zarándokok a Vaikunta Ekádasi ünnepre. Itt találjuk India egyik legrégebbi templomát, a Sivának szentelt Thiruvanaikaval templomot, mely Tamilnádu 5 fő Siva templomának egyike, a víz-elem reprezentánsa. Tirucsirapalli központjában emelkedik 83m magasságban a Szikla-erőd, tetején épült fel az elefántfejű hindu istenség, Ganésa-szentélye, melyből pazar látványban gyönyörködhetünk. Bekukkantunk még a Lourdes-i Miasszonyunk templomba, majd továbbutazás Maduraiba, Dél-India egyik legrégebbi városába, mely a 3-4. században a Pándja Királyság fővárosa volt. A város gopuramjairól (templom kapu-torony) és palotáiról híres. Végig sétálunk a város virágpiacán, majd a 6ha kiterjedésű szakrális központ területén, melyet gyönyörű díszítésekkel ékített 12 óriási kaputorony ural. A komplexum legkiemelkedőbb építészeti-művészeti része a Nagy Templom (Meenakhsí) és az Ezer Oszlop Csarnoka. A 16. sz.-i remekmű zenélő oszlopait sárkány-minták díszítik, s minden oszlopa más dallammal kápráztat el (megszólaltatni sajnos tilos!). Elsétálunk még Thirumalai Nayak király egykori palotájához, majd rövid kitérőt teszünk a Mahatma Gandhi emlékműhez. Szállás Maduraiban.
6. nap Madurai – Periyar (150km)
Váltakozó hangulatú vidékeken, dél-indiai fűszerültetvények, rizsföldek, kávé-, és teaültetvények, mentén utazunk tovább (útközben vásárlási lehetőség egy fűszerpiacnál). Utunk végén varázslatosan szép, erdő borította hegyvidéki környezetben érkezünk Kerala állam területére. A vidék szépségét tamil epikai művek is dicsérik. Kirándulás a Kardamom-, és a Pandalam-hegység buja, trópusi erdővidékén fekvő 305 km² kiterjedésű Periyar N. P. területére. A Periyar tavon, kishajó kirándulás keretében ismerkedünk biztonságos távolságból a helyi vadvilággal. Az 1982-ben alapított park elsősorban a végveszélyben lévő indiai elefántok és a királytigrisek védelmét szolgáló rezervátum. Az erdőben életre kel Rudyard Kipling története, „A dzsungel könyve”. Az erdők népe még ma is a farkasok nevelte Maugli, a félelmetes Sir Khan, a jóságos Balu, az árnyékként lopakodó Bagira, a bölcs Ká és a farkas falka vezére, Akela történetéről mesél. Szállás Periyarban.
7. nap Periyar – Aleppey (Álappuzsa) pihenés a tengerparton – Cochin (180 km)
Változatos tájakon haladva érkezünk meg a Malabár-partra, Aleppey városkába, ahol lehetőség nyílik pihenésre és fürdőzésre az Indiai-óceán vizében! Fakultatív ajánlatunk: Aki az aktív pihenést választja kirándulás keretében hajóra szállunk, és irány a híres brakkvizek, azaz a tenger és az édesvíz találkozásánál létrejött lagúnák, tengeri csatornák, tavacskák és szigetek színpompás világa. A komfortos „lakóhajók” fedélzetén, menetközben hangulatos ebédet szolgálnak fel. Délután továbbutazás Cochinba, ahol elfoglaljuk szállodánkat.
8. nap Cochin
A bő félnapos városnézés során ismerkedünk az egykori fűszerkereskedelmi központ, „az Arab-tenger királynője” néven is ismert Cochin látnivalóival. Az óváros kultúrák olvasztótégelye, vallások hihetetlenül színes kavalkádja; anglikán és ortodox templomok, katolikus bazilikák, hindu és dzsainista szentélyek, zsinagógák tarka egyvelege. Betérünk India legrégebbi európai templomába, a Szt. Ferenc- templomba, ahol a híres felfedezőt, Vasco da Gamát eredetileg eltemették. Útba ejtjük a Citadellát, a keralai falfestményeiről híres Holland palotát, és megtekintjük az Indo-portugál múzeum gyűjteményét. Sétálunk a hangulatos tengerpart mentén, mely a kínai halászok száradó hálóitól tarkállik. Délután szabadidő, este részvétel egy „katakali” táncbemutatón. Szállás Cochinban.
9. nap Cochin – Kozikode (Kozsikóde) – Vythiri/Wayanad (250 km)
A reggelit követően a napfényes tengerparton utazunk Kozikode felé, majd tovább a Nyugati-Ghatok vadregényes hegyvidékén át. A hajtűkanyarokkal tarkított panorámaút végén csodálatos kilátás tárul elénk; a 700m magasságban fekvő Vythiri látványa. A meseszép környezetben kialakult hegyi pihenő-, és üdülőhely történelme több mint 3000 évre nyúlik vissza; már a neolitikum idejéből is jelentős leleteket tártak fel a régészek. A brit megszállás ideje alatt, a környéken a brit telepesek nyaralói épültek fel az ősi településen. Az apró hegyi falu melletti erdők ölelésében bújik meg a bájos kis Pookode csónakázótó. A mai szállásunk a természetvédelmi terület belsejében, erdővel övezett, vízeséssel, patakkal, függőhíddal díszített, gyönyörű környezetben található.
10. nap Vythiri – Mysore/Májszúr (150 km)
Délelőtt a Bandipur N. P. gyönyörű esőerdő vidékén haladunk. Útközben kitérőt teszünk az Edakal-barlangok vadregényes sziklavilágába és egy kis kézműves telepre (Uravu), ahol bambuszból készült ajándéktárgyak kaphatók, és megismerkedhetünk a bambusz termesztésével és feldolgozásával. Az erdei kalandok után, már Karnátaka állam területén érkezünk a félévezreden át virágzó Maiszur Királyság egykori fővárosába, Mysore -ba. Kirándulást teszünk a „szantálfa városa” mellett emelkedő Chamundi-hegyre, melynek gránitszikláiról gyönyörködhetünk az elénk táruló panorámában. Városnézésünket a hét, szebbnél szebb palotát felvonultató Mysore központjában kezdjük. „A paloták városa” legszebb ékköve a hatalmas Maharadzsapalota (Mysore palota/Ambavilas palota), mely India egyik legszebb és legnagyobb királyi rezidenciája. A palota India második legismertebb és leglátogatottabb nevezetessége a Taj Mahal után! Az ezeregy éjszaka világát idéző palota megjelenésében érdekesen keverednek az indo-szaracén, a hindu, a muszlim, a rádzsput és a gótikus építészet elemei. A palota és gyönyörű kertje egyaránt a keleti gazdagságot hirdetik; ezüst kapuk, művészi faragású ajtók, freskók, színes ablaküvegek és mozaikpadlók. Következő látnivalónk az egykori királyi rezidencia, a Jaganmohan palota, melynek Művészeti Galériája ma Dél-India egyik leggazdagabb képzőművészeti kollekcióját rejti. A város híres fesztiváljairól, a királyok részére készítette selyem turbánok (Mysore Peta) készítéséről, a Mysore festészeti iskoláról, és művészi famegmunkáló kézműiparáról. Szállás Májszúrban.
11. Mysore – Srirangapatna – Shravanbelagola – Hassan (140 km)
Reggel látogatás az egzotikus, ritkaságokban bővelkedő Devaraja zöldségpiacon (színes fűszerkupacok), mely a város kihagyhatatlan látnivalója. Továbbutazunk a Kaveri-folyó szigetén fekvő Srirangapatna településre. A rádzsák egykori fővárosában megnézzük a város erődjét és a Ranganthaswamy templomot, melyet a hindu isten Ranganatha (Visnu egyik megnyilvánulása) tiszteletére emeltek. A templom a Visnu tisztelet egyik legjelentősebb zarándokhelye. Délután kirándulást teszünk az Vindhyagiri-hegyre, mely a dzsainista vallás egyik legősibb központja. Itt áll a dzsain szentélyekkel körülölelt, 17 m magas Gommateshwara-szobor, melyet a dzsain isten, Bahubali tiszteletére emeltek. A Kr.u. 983 körül készült monolitikus alkotás az egyik legnagyobb szabadtéri szobor a világon. Tizenkét évente itt rendezik meg a dzsain vallás egyik legfontosabb rituáléját, a Mahamastakabhisheka fesztivált, melyre a világ minden részéről érkeznek a hívek. 2007-ben a szobrot szavazták meg India Hétcsodája közül az elsőnek! Karnataka államban 5 ilyen monolitikus alkotás is található. Ugyancsak pazar látványt nyújt a szomszéd dombtetőn (Chandragiri) felépült templom-együttes. Szállás Hassanban.
12. nap Hassan – Belur – Halebid – Bengaluru/Bangalor (260 km)
Kirándulás a Hassantól északra fekvő Belur és Halebid 12. sz.-i templomaihoz, melyek a korszak legszebbjei közé tartoznak. Belur a Hoysala uralkodók majd’ 900 évvel ezelőtti virágzó fővárosa volt. Ebből a korból maradt fenn az 1133-ban elkészült Chennakeshava templom, a Hoysala művészet kivételes példája. A közeli Halebid, a „régi főváros”, melyet két alaklommal is kifosztottak a Delhi Szultánság muszlim seregei. A település ékkövei a Siva tiszteletére emelt Hoysaleswara és a Kedareshwara templom, a világ kulturális emlékeinek szemet kápráztató szépségei közül a legjelentősebbek. A templomok mindegyike csillag alaprajzú. A falak, oszlopok végestelen-végig kifaragva, alakjaik a Ramayana, a Mahabharata és a Bhagavad Gita történeteit, alakjait jelenítik meg. Karnataka uralkodóinak figurái élethűen ábrázolják zene- és táncszeretetüket. A kövek faragásain a régi hindu legendák és uralkodók világa elevenedik meg. A keleti kultúra iránt érdeklődő embernek ezeket látnia kell! Késő délután érkezés India 3. legnagyobb városába, a 10 milliós Bengaluruba. A 19. sz.-i gyarmati stílusú Bangalor mára az „indiai szilíciumvölgy” központja, 2006 óta Bengaluru néven ismert. Vacsora után irány a reptér, éjszaka a repülőn.
13. Érkezés átszállással Európába
Folyamatos repülőút után (átszállással) érkezés Budapestre.

 • Érintett orszagok
  Nepál, India
 • Érintett városok
  Maduráj
 • Utazás módja
  Repülő, Hajó
 • Árak

  Árak és felárak (1 főre)


  Részvételi díj: 465.000 Ft    
  Repülőtéri illeték kb.: 145.000 Ft
  Vízumköltség kb.: 31.000 Ft
  1ágyas felár: 155.000 Ft

  Utasbiztosítás (BBP) 6.600 Ft
  CL PLUS biztosítás*: 17.200 Ft

  Utazás: menetr. szerinti repülővel, európai  átszállással, helyben autóbusszal
  Elhelyezés: 10 éjszaka szálloda***
  Ellátás: 10x félpanzió (reggeli és főétkezés)

  Fakultatív programok (10 főtől)
  Aleppey lagúna hajózás 
  6.500 Ft

  Belépők és jegyek tájékoztató árai: 50 USD
  Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 40 USD

  Minimális létszám: 15 fő.
  Transzfercsatlakozás
   lehetőségeiről információ a programfüzet elején és honlapunkon. Repülőjegyet a repülőtársaság visszaigazolása alapján tudunk biztosítani. A repülőjegy és a rep.téri illeték ára a jegykiállítás idejétől függően módosulhat! A részvételi díj útlemondási biztosítást tartalmaz. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

  Vidéki Utasaink részére a budapesti csatlakozáshoz:
  – 1 ágyas elhelyezés reggelivel: 12.000 Ft / 1 fő / éjszaka
  – 2 ágyas elhelyezés reggelivel: 7.000 Ft / 1 fő / éjszaka
  – 3. fő felára egy szobában pótágyon reggelivel: 6.000 Ft / 1 fő / éjszaka
  Foglaláskor kérjük jelezze, hogy utazás előtt, vagy utazás után szeretné igénybe venni!
 • Ár tartalmaz
  - Utazás
  - Ellátás megadott szerint
  - Idegenvezető
  - Egyéb leírás szerint
 • Ár nem tartalmaz
  - Utasbiztosítás
  - Fakultatív programok
  - Belépők
   
Elérhető csomagajánlatokhoz, indulásokhoz kérje ajánlatunkat!

Az utazás szervezője

Zseppelin Utazási Iroda Az utazási iroda további ajánlatai »

Kapcsolódó szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek
Hírek

Már az új-zélandi pizza is neheztel a botrányos turistákra

Az egyik legismertebb új-zélandi pizzamárka, limitált pizzákkal várja a botrányos turistákat, csak jelentkezzenek érte.

Talpraesett Turista

Dübörög a világon a halal-turizmus

A muszlimok sertéshús- és alkoholmentes helyeket keresnek imalehetőséggel.

Távol

Különadót vethetnek ki Balin a turistákra

Fejenként 10 dollár lesz az illeték, beépíthetik a repjegy árába.

Megtekintett utak, szálláshelyek
A keresett ajánlat már nem elérhető. Az alábbi utazásokat ajánljuk helyette:
India - Rajasthan Csoportos Körutazás
Legjobb ár*:
389.000 Ft / fő / 10 éjtől *2019. október 16-i érkezéssel
India Aranyháromszög - Csoportos Körutazás
Legjobb ár*:
229.000 Ft / fő / 6 éjtől *2019. április 3-i érkezéssel
Világörökségek Japánban - Nagy Körutazás
Legjobb ár*:
859.000 Ft / fő / 13 éjtől *2019. március 18-i érkezéssel
A Maja Mexikó - Mini Körutazás üdüléssel
Legjobb ár*:
539.000 Ft / fő / 9 éjtől *2019. március 1-i érkezéssel
Peking és Sanghaj
Legjobb ár*:
269.000 Ft / fő / 6 éjtől *2019. március 15-i érkezéssel