Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején

Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején
Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején
Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején
Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején
Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején
Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején

Összefoglaló az utazásról

Utazás ideje: 2021. szeptember 3 - szeptember 5.
Időtartam: 3 nap (péntek - vasárnap)
Utazás módja: Busz
Ellátás: i Program szerint
Utazás típusa: Körút
Legkedvezőbb alapár/fő: 76.900 Ft / fő / 2 éjtől
Részletes kalkuláció / időpont módosítás »

Utazás leírása, tudnivalók

Nyár végén a szerelem hevétől bőgnek a gímszarvasok a Gemenci erdőben. Ilyenkor csak a kiválasztott keveseknek látogatható az erdő, hogy megtapasztalhassuk a bikák hangjától zengő ártéri erdő különleges hangulatát.

Utazás felsőkategóriás autóbusszal, 4*-os dunaparti wellness szállodában (Donautica Hotel ****superior), reggelivel, vacsorával, kóstolókkal.


Miért ez az út?

1. Nyár végén a szerelem hevétől bőgnek a gímszarvasok a Gemenci erdőben. Ilyenkor csak a kiválasztott keveseknek látogatható az erdő, hogy megtapasztalhassuk a bikák hangjától zengő ártéri erdő különleges hangulatát.

2. Magyarországon van egy falu, ahol több mint ezer házikóban senki nem lakik, csak nemespenésszel borított hordók és borospalackok. Hajóson utaánajárhatunk a titoknak.

3. Reggelente a kávénkat a Dunában gyönyörködve élvezhetjük.

+ Kóstolók
+ Max. 25 fő
+ Szarvasbőgés

1. nap: Budapest – Paks - Szekszárd – Fadd
A reggeli órákban indulás Budapestről autóbusszal.
Első megállónk Pakson lesz, ahol szakértők által vezetett látogatáson veszünk részt az Atomenergetikai Múzeumban. Az Európában egyedülálló, 2010-től országos szakmúzeumként működő Atomenergetikai Múzeum 2000 négyzetméteres kiállítóterében a látogatók testközelből is megismerkedhetnek számos, az atomerőműben rendszeresített berendezéssel. Kipróbálhatják, hogyan működik a sugárkapu vagy a csavarhúzógép, ezen kívül az atomenergiával foglalkozó tudósok műtárgyai és időszaki kiállítások is láthatók. Számos érdekes és különleges műszert is megnézünk, mint például a „Pille” dózismérőt, melyet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is használt 1980-ban, a világűrben és a Paksi Atomerőműben jelenleg is alkalmazzák.

Ezután Szekszárdra utazunk, ahol gyalogosan megismerkedünk nevezetességeivel. A város szíve a Béla tér, melyet Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, az 1805-ben épült copf stílusú templom őriz. Naponta háromszor harangjáték hallható. Itt található még a Szentháromság-szobor, a Városháza épülete és az 1836-ban klasszicista stílusban épült, régi Vármegyeháza, melyet Pollack Mihály tervezett. Az átadás emlékét a belső udvaron ma is látható tiszafák őrzik. A Vármegyeháza ma hivataloknak és a levéltárnak ad otthont, ahol kiállítások tekinthetők meg. Az épület külső udvarán található a díszes Borkút, mely arról kapta nevét, hogy csapjaiból neves alkalmakkor bor folyik.

Rövid sétával híres költőnk, Babits Mihály szülőházához jutunk el, ahol megtekintjük az életét felölelő Emlékmúzeumot: gyermekkori emlékeket, berendezett fogadószobát, írásos emlékeket és az udvaron a költő bronz-szobrát láthatjuk, mely Farkas Pál szobrászművész alkotása. A közeli Garay téren áll a város szülötte, Garay János költő szobra, aki Háry János alakját papírra vetette és többször megénekelte a szekszárdi bort is. Itt található a Német Színház is, ahol az ország egyetlen német nyelvű színháza működik. Nem csupán építészeti, de kultúrtörténeti emlék az Augusz-ház jellegzetes épülete, ahol Liszt Ferenc négy alkalommal is járt, itt működik a nevét viselő zeneiskola. Talán a mester emlékét őrizve, Szekszárdon hagyományosan színvonalas zenei élet működik ma is, melynek méltó otthona a Művészetek Háza. Az egykori zsinagógában ma a kortárs és klasszikus alkotók kiállításai, színvonalas hangversenyek kapnak otthont, szomszédságában pedig a Wosinsky Mór Megyei Múzeum tekintélyes épületét találjuk, ahol számos állandó és időszaki kiállítás várja az érdeklődőket.

Sétánk után engedünk az édes csábításnak és a Mézeskalács Múzeumba látogatunk, ahol a hagyományőrző Petrits család egyik tagjának vezetésével megismerkedhetünk a mézeskalácsok és cukorkák gyártásához használt eszközökkel, történetükkel. A Petrits család 1825 óta foglalkozik mézeskalács, gyertya, cukorka és egyéb édességek készítésével. Az évszázadok során a mesterségek apáról fiúra szálltak, a mézeskalácsos és gyertyaöntő mesterség, és a mesterségekkel együtt a hozzájuk tartozó eszközök is. Jelenleg a hatodik generáció két képviselője is a vállalkozásban dolgozik.

A családi vállalkozás hagyományos, kézműves módszerekkel készíti termékeit a mai kor minőségi elvárásainak megfelelően. Az itt töltött idő alatt garantáltan nem csak ismeretekkel, de számtalan élménnyel is gazdagabbak lehetünk.

Programunk végeztével szálláshelyünkre utazunk, Fadd-Domboriba, a Holt-Duna partjára. Vacsora a szállodában.

Szállás: Donautica Hotel ****superior

Az exkluzív hotel a Holt-Duna vadregényes partján, varázslatos környezetben fekszik - a méltán híres szekszárdi borvidéktől csupán 20 km-re. A szálloda tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújt mindazoknak, akik zavartalan, nyugodt pihenésre vágynak. A komplexum 6 apartmannal és 11 egyedi szobával várja vendégeit, mindösszesen 58 fő elhelyezésére alkalmas, így ideális azoknak, akik nem szeretik a túl sok vendéget fogadó szállodákat. Minden szoba kialakítását más belső dizájn jellemzi, így nincs két egyforma a szállodában. A szobák berendezése, felszereltsége a természet ihlette harmóniát sugározza. A szálloda neves éttermében kiváló ételek és a környék legjobb borai kóstolhatók.

2. nap: Baja – Gemenc
Reggeli a szállodában, délelőtt szabadidő, pihenés a szálloda wellness részlegében.

A környéken járva nem hagyhatjuk ki a híres bajai halászlét túrós csuszával, így ízletes ebédünket a hangulatos Dunaparti Tanyacsárdában fogyasztjuk el. Megtanuljuk, hogy az igazi Bajai Halászléhez csak 5 összetevőre van szükség: először egy finom, egészséges ponty, különleges minőségű őrölt paprika, jófajta magyar vöröshagyma, só és persze a legjobb bajai víz.

Lakománk után a Gemenci erdő felfedezésére indulunk, mely ebben az időszakban szarvasbőgéstől hangos. Az erdőgazdaság egyedi programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. Túránk az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről indul késő délután, 17 órakor. Először egy „Gímvallatás" elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón veszünk részt, majd Mosonyi Szabolcs, „A gemenci szarvasok" című természetfilmjét tekintjük meg, hogy közelebb kerülhessünk és jobban megérthessük ezeket a csodálatos állatokat. Ezt követően csoportunk kisvasúttal indul a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb" erdőrészletébe, ahol megtapasztalhatjuk a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 21 óra körül érkezünk vissza a kiinduló állomásra. A kirándulás során vacsoracsomagot kapunk. A program végeztével visszatérés a szállodába.


3. nap: Fadd – Kalocsa – Hajós – Budapest
Reggeli a szállodában, kijelentkezés, majd Kalocsa felé vesszük az irányt.

A városba érkezve felfedezzük látnivalóit. Kalocsa, a méltán híres paprika mellett a magyar katolikus egyház egyik legfontosabb központja, az ezeréves kalocsai érsekség monumentális barokk stílusú Főszékesegyháza és a mellette álló ugyancsak barokk Érseki Palota a hangulatos Szentháromság térrel lenyűgözően egységes benyomást kelt. A téren található a Magyar Fűszerpaprika Múzeum is. „A paprika története Magyarországon” című állandó kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Kalocsán és környékén gyűjtött tárgyi anyagából készült és a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, a hagyományos munkafolyamatokat, a legfontosabb eszközöket mutatja be. A Közép-Amerikából Kolumbusz közvetítésével Európába került paprika Magyarországon már a 16. században megjelent. A kezdetben dísznövényként terjedő paprikát a 18. századtól használták fűszer- és gyógynövényként. A paprika hazánkba érkezésétől kezdve egészen a konyháig követhetik végig a látogatók azt az utat, aminek során a „jövevény” növényből a magyar konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, igazi hungarikum vált. A bográcsban főtt ételek mellett az erősen csípős fűszernövényt cukorral vegyítve paprikás kalács készítésére is használták. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezték ki a csípősségét elvesztő édes nemes paprikát. A kiállítás a paprikának, mint gyógynövények a fontosságáról, valamint a Kalocsa és környékének népművészetében betöltött fontos szerepéről is mesél az érdeklődőknek.

Továbbutazunk a hajósi pincefaluba, ahol több mint ezer házikóban senki más nem lakik, csak a borok. Azt mesélik Hajóson, hogy valamikor több pince volt, mint ahány ház. A falu története egészen a 18. századig nyúlik vissza. Sokan két pincét építettek, egyet a bor, egyet a burgonya és egyéb termények tárolására. Mivel a múlt századokban központi helyet képviselt Hajóson a szőlőművelés így a pincefalu is. A borospince volt a helyi ember éléskamrája.

Látogatás a pincefaluban található családi borászatba, a Schön Pincébe, ahol a család tizedik nemzedékeként igyekeznek életben tartani nagyapáik örök eszméit:
"A szőlő nyugalom, ahol minden csepp verejték egy pohárka jó borhoz vezet.
A bor szenvedély, amelyben ott a tűz és az egészség.
A pince szentély, ahol megpihenhetünk egy percre, hogy elfeledjük a világ gondjait."

Az egyik családtag vezetésével 4 boros kóstolón megízlelhetjük a család borait, majd egy ízletes marhapörkölt elfogyasztása után, különleges élményekkel telítve visszaindulunk Budapestre. Érkezés az esti órákban.

 • Érintett városok
  Budapest, Paks, Szekszárd, Kalocsa
 • Utazás módja
  Busz
 • Ár tartalmaz
  • buszos utazást felsőkategóriás autóbusszal
  • 2 éjszaka szállást  4*-os dunaparti wellness hotelben, kétágyas szobában
  • a programban szereplő étkezéseket
  • idegenvezetést
  • helyi tárlatvezetéseket
  • belépőjegyeket
 • Ár nem tartalmaz
  • italfogyasztás
  • az útlemondási biztosítást1,5%
  • EGYÉB KÖLTSÉGEK
  egyágyas felár15 000 Ft
 • Ellátás
  reggeli, vacsora, kóstolók
 • További információk

  Indulás: 07:00-kor a Hösök teréről
  Felszállási hely (kérjük felszállási szándékát foglaláskor jelezze): 
  07:15-kor Budapest, Budafoki út 111-113., OMV Benzinkútnál

  Visszaérkezés: a 3. napon kb. 20-21 óra között, az indulás helyszínére

  Kiemelten fontos irodánk számára Utasaink egészsége és biztonsága, ezért az alábbi intézkedéseket vezetjük be.

  • A busz minden alkalommal ózonos fertőtlenítő tisztításon esik át. 
  • Az első ajtónál minden felszálláskor kézfertőtlenítést biztosítunk.
  • 20-25 fő közötti csoportlétszám esetén 50 fős autóbusszal utazunk, lehetővé téve a megfelelő távolságtartást. 
  • Az audioguide készülékhez egyszer használatos fülhallgatót adunk, a készülékeket fertőtlenítjuk. 
  • A szállodában a közös tereket és a szobákat is kiemelten, rendszeresen fertőtlenítik és az összes higiéniai előírást alkalmazzák.
Legjobb árak:
2021.09.03 - 2021.09.05 Legjobb ár$
2 éjtől, Program szerint
Szobatípus: Kétágyas szoba
76.900 Ft / fő
Elérhető indulások:
Időtartam:
Utazás módja:
Ellátás:
Szobatípus:
2021.09.03 - 2021.09.05
2 éj, Program szerint, Busz
Szobatípus: Kétágyas szoba
76.900 Ft / fő

Az utazás szervezője

Kapcsolódó szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek
Bor & Gasztró

Olyan kabalafigurát keres a borvidék, mely mosolyt csal az arcokra

Az új figura az idei Rozé Fesztiválon mutatkozna be.

Kultúra

Hamarosan tánccal telik meg a Hármashatárhegyi Repülőtér

Közeleg a Placcc művészeti fesztivál táncfókuszú különkiadása.

Távol

Ezek az enyhítések várhatók Olaszországban

Fokozatosan törlik el a korlátozásokat az esetszámok függvényében.

Megtekintett utak, szálláshelyek