Ázsia Jordánia Amman
járványügyi kockázati besorolás: utazásra nem javasolt

Jordánia - Ókori városok, vörös sivatag, szívélyes beduinok

Jordánia - Ókori városok, vörös sivatag, szívélyes beduinok
Jordánia - Ókori városok, vörös sivatag, szívélyes beduinok
Jordánia - Ókori városok, vörös sivatag, szívélyes beduinok
Jordánia - Ókori városok, vörös sivatag, szívélyes beduinok
Jordánia - Ókori városok, vörös sivatag, szívélyes beduinok

Összefoglaló az utazásról

Utazás ideje: 2020. november 7 - november 14.
Időtartam: 8 nap (szombat - szombat)
Utazás módja: Repülő
Ellátás: Félpanzió
Utazás típusa: Körút
Legkedvezőbb alapár/fő: 298.000 Ft / fő / 7 éjtől
Részletes kalkuláció / időpont módosítás »

Utazás leírása, tudnivalók

Jordánia hosszú idő óta kedvelt úti cél a Közel-Keleten, ami nem is olyan meglepő, hiszen ez az aránylag kicsi ország a béke szigete a térségben.

Ugyanakkor méretéhez képest számos érdekes és hívogató látványossággal, természeti és kulturális nevezetességgel megáldott föld: van tengerpartja a színpompás Vörös-tenger mellett, lenyűgöző ókori nabateus és római kori romvárosai, izgalmas bibliai helyszínei, legendás csatákat látott középkori keresztes lovagvárai, bizánci emlékei, a világon egyedülálló Holt-tengere, vadromantikus sivatagja – tevekaravánokkal, oázisokkal, datolyapálmákkal és vendégszerető bennszülött beduinokkal – és évszázados arab kultúrája, annak minden csodálatraméltó sajátosságával. Jordánia már elhelyezkedéséből adódóan is szerencsés: a történelem során valahogy minden jelentős civilizációformáló nemzet megfordult a földjén, rajta hagyva kultúrája valamennyi jellegzetességét. Megcsodálhatjuk a különleges, a sárga és a rózsaszín minden árnyalatában fürdő nabateus Petra hellenisztikus sziklaépítményeit, átélhetjük a végtelen vörössárga sivatag csendes meghittségét, éjszaka elmerülhetünk a csillagos égbolt nyugalmában, bepillanthatunk az itt élő nomád arabok életébe, feltöltődhetünk a különleges hatású Holt-tenger magas sótartalmú vizében lebegve, és visszarepülhetünk az időben Jerash, Madaba, és Amman (az ókori Philadelphia) napszítta útjain bandukolva.

Az utazás kiemelt értékei:

UNESCO Világörökség: Petra - a rózsaszín nabateus város
Jeep túra a vadromantikus Wadi Rumban (szintén UNESCO Világörökség)
Éjszaka a sivatagban egy beduin táborban
Jerash épen maradt római kori romvárosa
Jordán gasztronómia - főzőkurzus a helyi asszonyokkal
Iskolai önkénteskedés

Időpont:
2020. november 7-14. (8 nap/7 éj)
2021. március 13-20 (8 nap/7 éj)

Utazás: Ammanba menetrend szerinti repülővel, Jordániában légkondicionált busszal

​1. nap: UTAZÁS, AMMAN A repülő indulása előtt 2 órával találkozunk az Anima Travel csoportkísérőjével a Liszt Ferenc repülőtéren, majd együtt utazunk Ammanba, ahol a helyi idegenvezető vár bennünket. Transzfer a szállodába, a szállás elfoglalása és vacsora.

2. nap: AMMAN, IRAQ AL AMIR A reggelit követően felkeressük a főbb látnivalókat. Amman - Rómához hasonlóan - több dombra épült, így elsőként a Citadellát látogatjuk, mely a város legmagasabb pontján fekszik, remek kilátást nyújtva a főváros többi részére. A római romok mellett a Régészeti Múzeumban több évezred emlékeit is láthatjuk. Innen a kiváló állapotban fennmaradt Római Színházba megyünk, ahol egy kisebb néprajzi kiállítást is megnézünk. A délután folyamán a 24 km-re délnyugatra fekvő Iraq Al Amir városkába utazunk, ahol találkozhatunk a jordán király, illetve a svájci kormány által 1994-ben alapított Iraq Al Amir Női Szövetkezet tagjaival. A projekt 41 helyi asszonynak ad munkalehetőséget és mindennapi megélhetést: kézzel készült papírt, szövött anyagokat, kerámiákat és egyéb kézműves termékeket vásárolhatunk tőlük. Vendéglátásukat mi is élvezhetjük, hiszen egy közös teázást követően 1 órás workshopon veszünk részt, ahol választhatunk a papírmerítés vagy az agyagozás között. Este visszatérünk Ammanba, vacsora.

3. nap: AJLOUN, JERASH, MADABA A reggelit követően az északra fekvő Ajloun-erődbe indulunk, mely csodálatos példája a középkori arab mérnöki ismereteknek és az iszlám építészetnek. Tovább haladva egyre zöldebb lesz a táj: utunkat olíva, tölgy és pisztácia ültetvények szegélyezik. Megállunk egy olíva feldolgozónál, illetve felkeressük a helyi szappankészítőket is, ahol a mai napig hagyományos módszerrel, készül a kézi készítésű olívás szappan. Az ebédet követően Jerashban folytatjuk a napot. Felkeressük a lélegzetelállító római romvárost, ahol óhatatlanul is megelevenedik előttünk a történelem. Az épületek, templomok között sétálva szinte hallhatjuk a színházban az előadásra várakozók nyüzsgését, vagy éppen az utcán guruló kocsik kerekének hangját. Este elfoglaljuk a szálláshelyünket Madabában, majd vacsora után nyugovóra térünk.

4. nap: MADABA, KIRÁLYOK ÚTJA, NÉBÓ-HEGY, PETRA Reggeli után Madaba lefontosabb látnivalóját, a Szt. György görög orthodox templomot keressük fel, ahol a VI. században ismert bibliai helyszínek mozaikból kirakott bizánci stílusú térképe látható. A Régészeti Parkban több bizánci emlék és épület is található, illetve itt működik egy mozaikrestaurátor-képző iskola is. Rövid megállót teszünk a Nébó-hegyen, ahonnan tiszta időben Jeruzsálemig is ellátni. Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét, amelyet a zsidók nemsokára birtokukba is vettek. Mózest a hagyomány szerint a hegyen temették el. II. János Pál pápa 2000-ben meglátogatta a hegyet szentföldi útja során és egy olajfát ültetett el a bizánci kápolna mellett a béke jelképeként. XVI. Benedek pápa 2009-ben ugyancsak járt itt. Innen a már a Bibliában is említett Királyok útján megyünk tovább, mely többek között Ammon, Moab vagy éppen Edom városát is összekötötte. A következő megállónk a festői Wadi Dana, mely a régészeti bizonyítékok alapján már Kr. e. 4000 óta lakott: egyiptomiak, nabateusok és rómaiak is itt hagyták az emlékeiket. Az ebédet követően meglátogatjuk a falut, ahol teraszos kertek és helyi kézművesek várják az idelátogatókat. Este elfoglaljuk a szállásunkat Petrában, majd vacsora után nyugovóra térünk.

5. nap: PETRA, KÖZÖS FŐZÉS A HELYIEKKEL Reggeli után Jordánia egyik fő látnivalója, Petra felfedezésére indulunk. A kopár hegyek között bújik meg a színpompás, homokkő sziklákból kifaragott város, amely a nabateusok virágzó fővárosa volt. A paloták és sírok hellenisztikus homlokzatait a korabeli mesterek felülről lefelé haladva vésték ki, máig fennmaradt nagyszerű alkotásaik 1985 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. Elmegyünk a híres Kolostorhoz is, ahová 800 lépcső vezet fel. (Aki szeretne, délután pihenhet a szállodában). Este a helyi asszonyok és egy profi séf segítségével megtanulhatjuk, hogyan kell néhány jellemző jordán fogást elkészíteni, majd természetesen meg is esszük, amit főztünk. A programon való részvételünkkel a helyi közösséget is segítjük, hiszen az étterem a fenntartható turizmus elvei alapján nem dobja ki a felesleget, hanem a helyi szegény családoknak adja.

6. nap: WADI RUM Reggeli után megismerkedünk egy helyi családdal; vendégszeretetüknek köszönhetően még jobban betekinthetünk a helyiek mindennapi életébe. Innen Wadi Rumba indulunk, ahol további természeti csodák várnak ránk. A beduinok világára való ráhangolódásként a sivatagi emberek népviseletébe öltözhetünk, hiszen praktikus okokból a férfiak bokáig érő fehér köntöst (dishdasha) és a fejünkön fehér-piros kendőt (hatta és egal), míg a nők hosszú díszes ruhát (thawb) viselnek. Ezt követően egy felejthetetlen 2 órás jeep túrára indulunk a sivatagba: végtelen vörös homok, évezredes hegyek és tevekaravánok mellett haladunk el. Az éjszakát egy beduin táborban töltjük, ahol vacsorára zarbot, a sivatagi nomádok hagyományos eledelét is megkóstolhatjuk. A homokba vájt gödörben először fát izzítanak, majd a befűszerezett húst és zöldségeket egy fém hordóban beleeresztik és betemetik az üreget. Az így rögtönzött természetes sütőben az ízek és aromák a hordón belül átjárják az ételt. Lefekvés előtt mindenképpen nézzünk fel az égre, ahol milliónyi csillag ragyogja be a sivatagi éjszakát.

7. nap: HOLT-TENGER A sivatagi táj után a Holt-tenger párás, banánültetvényekkel tagolt völgyébe utazunk, mely a Föld legmélyebb szárazföldi pontja. Semmiképpen ne hagyjuk ki a vízen való lebegést és az iszappakolást, melyek felejthetetlenné teszik az élményt. A parton elfogyasztjuk finom büféebédünket, majd késő délután indulunk tovább Ammanba, a szállásra.

8. nap: ÖNKÉNTESKEDÉS, HAZAUTAZÁS A reggelit követően egy helyi iskolába látogatunk, ahol mindig jól jön a fizikai segítség. Festünk, takarítunk, kertészkedünk - éppen amire szükség van. Persze nem maradhat ki a helyi gyerekekkel való játék sem, majd lelkileg és érzelmileg feltöltődve, este visszautazunk Budapestre.

Hasznos tudnivalók: Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges. A vízumot Irodánk intézi.

 • Érintett városok
  Jerash, Madaba, Petra, Amman
 • Utazás módja
  Repülő
 • Ár tartalmaz
  • a szállást 3 csillagos szállodákban kétágyas, fürdőszobás szobákban,
  • félpanziós ellátást (reggeli és vacsora minden nap, ebéd a program szerint),
  • magyar csoportkísérőt és a helyi idegenvezetőt,
  • légkondicionált autóbuszt Jordániában,
  • jordán vízumot,
  • belépőjegyeket,
  • a felsorolt programokat, ​
  • a szervezést
 • Ár nem tartalmaz
  • Útlemondási biztosítás: 1.8%
  • Utasbiztosítás * 70 éves kor felett pótdíj fizetendő
  • Egyágyas felár 52.900 Ft/fő
  • Borravaló a helyi szolgáltatóknak 40 USD/fő
 • Szobajellemzők
  3 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban
 • Ellátás
  félpanzió (reggeli, vacsora minden nap) - ebéd a program szerint​
 • További információk
  A programjaink összeállításakor, tervezésekor igyekeztünk a legkörültekintőbben eljárni, figyelembe venni minden várható körülményt. Ettől függetlenül indokolt esetben a helyszínen, a programjaink sorrendje változhat. ​
   
  Hasznos tudnivalók: Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges. A vízumot Irodánk intézi.
Legjobb árak:
2020.11.07 - 2020.11.14 Legjobb ár$
7 éjtől, Félpanzió
Szobatípus: Kétágyas szoba
298.000 Ft / fő
Elérhető indulások:
Időtartam:
Utazás módja:
Ellátás:
Szobatípus:
2020.11.07 - 2020.11.14
7 éj, Félpanzió, Repülő
Szobatípus: Kétágyas szoba
298.000 Ft / fő

Az utazás szervezője

Kapcsolódó szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek
Budapest

Parti a felhők fölött és őszi séták - Budapesten a hosszú hétvégén is lesz miből válogatni

A tematikus sétáktól a különleges piacnapokig, mindenféle lehetőséget kiélvezhetünk.

Útra kész

A világ legkülönlegesebb repterei, ahol élmény becsekkolni

Van köztük hernyó alakú, medencékkel ölelt és megdöbbentően hullámzó – mind a legtöbbet hozza ki az adottságaiból.

Hírek

Németország újabb magyarországi megyéket minősített kockázatos területnek

Így már csak négy megye nem szerepel a frissített listán.

Megtekintett utak, szálláshelyek
A keresett ajánlat már nem elérhető. Az alábbi utazásokat ajánljuk helyette:
Holt-tengeri Üdülés Jordániában
Legjobb ár*:
239.500 Ft / fő / 7 éjtől *2020. november 15-i érkezéssel
Az inkák nyomában - Peru kulturális kincsei
Legjobb ár*:
670.000 Ft / fő / 13 éjtől *2021. április 21-i érkezéssel
Körutazás Jordániában
Legjobb ár*:
220.000 Ft / fő / 7 éjtől *2020. november 15-i érkezéssel
A Selyemút nyomán Üzbegisztán
Legjobb ár*:
325.000 Ft / fő / 7 éjtől *2021. május 16-i érkezéssel
Szilveszter az Emirátusokban - csoportos körutazás ****
Legjobb ár*:
669.000 Ft / fő / 7 éjtől *2020. december 27-i érkezéssel