Kalandozás a szatmári szilva vidékén

Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Kalandozás a szatmári szilva vidékén

Összefoglaló az utazásról

Utazás ideje: 2021. június 22 - június 24.
További indulási időpontok »
Időtartam: 3 nap (kedd - csütörtök)
Utazás módja: Busz
Ellátás: i Program szerint
Utazás típusa: Körút
Legkedvezőbb alapár/fő: 71.900 Ft / fő / 2 éjtől
Részletes kalkuláció / időpont módosítás »

Utazás leírása, tudnivalók

Induljunk el a szilva útján, és ismerjük meg a vidék nevezetességeit, kóstoljunk bele a jellegzetes ízekbe!

1. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem a híres szatmári és beregi szilva, mely legendás helyet foglal el a vidék gasztronómiai hagyományaiban. Az út során szerzett élményeket csak fokozzák az elfogyasztott pálinkák, lekvárok és a különféle ínyencfalatok, valamint a mindehhez társuló lenyűgöző természet, a helybéliek vendégszeretete pedig garantáltan visszacsábít minket erre a vidékre. Induljunk hát el a szilva útján, és ismerjük meg a vidék nevezetességeit, kóstoljunk bele a jellegzetes ízekbe!

2. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a népi építészet, tárgyi népművészet, a népzene és néptánc gazdag hagyományával rendelkezik. A megye bővelkedik műemlékekben. Különleges látnivalót jelentenek a fából épült haranglábak, a 13. századi csarodai templom és a kazettás mennyezetű tákosi református templom.

3. Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője a szatmárcsekei református csónakos fejfás temető. A mintegy hatszáz, szokatlan, csónak alakú fejfa eredete máig nem tisztázott. Páratlan látványt nyújt a közel 600, embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert. A temetőt - és Kölcsey Ferenc sírját - személyesen a fejfákat készítő fafaragómester fogja bemutatni nekünk.

OTP és MKB SZÉP kártyával fizethető

Kulturális látnivaló

Gasztro élmény, kóstolók

1. nap: Budapest – Máriapócs – Nyírbátor – Vaja – Baktalórántháza
Indulás kora reggel Budapestről, vidéki utasaink út közben csatlakozhatnak. 10 óra környékén érünk Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelyére, Máriapócsra, mely hírnevét egy több száz éves könnyező Mária ikonnak köszönheti. Az itt található görög katolikus templom a világon mindenütt ismert Mária-kegyhely, a Mária kultusz egyik kiváltságos helye.

Nyírbátor két középkori templomát a XV. század második felében emeltette Báthori István, az 1479-es kenyérmeżei csata hőse. A mai református templomot családi kápolnának és temetkezési helynek szánták. Magyarország legnagyobb gótikus temploma fél évezred alatt szinte semmit sem változott, ma is eredeti szépségében láthatjuk fantasztikus hálóboltozatát és csúcsíves ablakait. A Felső-Tisza vidékének legeredetibb műemléke melletti harangtorony pedig a legnagyobb és egyik legöregebb harangláb hazánkban.

A Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélya, az egyik legrégebbi nemesi család a Vay família ősi fészkében, a nyírségi Vaján található. A szép ősparkban lévő várkastélyban ma a Vay Ádám Múzeum kiállítása eleveníti fel a Rákóczi-szabadságharcot és korát. A kiállítás megtekintése után elfoglaljuk a szállásunkat Baktalórántházán, majd a hotel wellness részlegében élvezhetjük a meleg víz kényeztető hatását. Vacsora a szállodában.

2. nap: Baktalórántháza –Tákos – Csaroda - Beregdaróc – Tarpa - Nagyar
Reggeli után az 1766-ban épült "mezítlábas Notre-Dame"-nak is nevezett református templomot keressük fel Tákoson. A paticsfalas, zsindelytetős épület a Felső-Tisza-vidéki templomok utolsó hírnöke. Padlója döngölt agyag, fala vesszőből font, kívül-belül sárral tapasztott. Az eredeti állapotában felújított épület népies barokk berendezése és 58 kazettából álló, virágokkal díszített, gyönyörű festett famennyezet.

Innen átsétálunk a beregi keresztszemes hímzés bemutatására, ahol a faluban élő asszonyok munkáit ismerhetjük meg. A Tájházban kiállított alkotások nem csak megtekinthetők, hanem megvásárolhatók is, sőt a falu szorgos asszonyai egyedi megrendeléseket is szívesen fogadnak.

Következő megállónk a csarodai református templom, mely a késő román kori falusi templomok egyik legszebb példája. A patak parton fekvő templomot a belső falait díszítő XIII. századi freskók teszik különösen érdekessé.

Beregdarócon a tájházban felfedik előttünk a kenderfeldolgozás rejtelmeit, a "kendermagtól a lenvászonig". Megtudhatjuk az áztatott és a szárított kender közötti különbséget, kendertörésre is sor kerül, kipróbálhatjuk a csüllőt és a szövést, illetve megmutatják a szöszcsinálás folyamatát is.

A szárazmalmok a középkor óta hozzátartoztak a településképhez, és nemcsak a Tiszántúlon, hanem másutt is az országban – például a híres török utazó, Evlija Cselebi 150 budai szárazmalomról tudott.

A tölgyfából ácsolt, fazsindellyel fedett épület a társas élet egyik színhelye volt a faluban: amíg a gazdák a sorukra vártak, bőven volt idő a beszélgetésre. Jelenleg a tarpai szárazmalom az egyetlen ezek közül, ami megmaradt az utókornak. Ha már a pálinka hazájában járunk, átmegyünk a Tarpai Pálinkamanufaktúrába, ahol a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend segítségével megismerkedhetünk a díjnyertes pálinkák előállításának folyamatával, majd 4 féle pálinkát kóstolhatunk, köztük a földrajzi eredetvédett, szatmári szilvapálinkát illetve a szabolcsi almapálinkát. A pálinkák mellé pedig kézműves sajtokat is kínálnak.

Nagyar az elmúlt években fontos idegenforgalmi célponttá vált a gyönyörűen újjávarázsolt Luby-kastélynak köszönhetően. A kívül-belül példaszerűen felújított klasszicista stílusú épületet pompás rózsaliget öleli körül, a szökőkutas, zenélő kertben, a trópusi pálmaház mellett szabadon sétálgató pávák teszik feledhetetlenné a látogatást.

Este visszatérünk a szállásra, vacsora.

3. nap: Baktalórántháza –Szatmárcseke - Túristvándi – Penyige – Kállósemjén – Budapest
A reggelit követően kijelentkezünk a hotelből és Szatmárcsekén először a fafaragó mester műhelyébe látogatunk, majd vele együtt az Európa-szerte egyedülálló a szépen helyreállított és gondozott "csónakos" fejfás református temetőben teszünk egy sétát. A sorokba rendezve több mint 600 robosztus, tölgyfából faragott sírhely áll, köztük a költő, Kölcsey Ferenc síremléke.

Innen átsétálunk Kölcsey Emlékszobába, ahol rövid látogatást követően megismerhetjük a költő életének legfőbb eseményeit.

Busszal Túristvándi községbe indulunk, ahol megcsodálhatjuk az ország egyetlen működő Vízimalmát. Az Európában egyedülálló alulcsapos vízimalom ma is működőképes, amit ha az időjárás engedi, akkor mi is kipróbálhatunk. Penyigén, a Lekvárdában a hagyományos szatmári nemtudom szilva befőzésének titkaiba leshetünk bele, természetesen kóstolóval és vásárlási lehetőséggel.

Végezetül Kállósemjénbe, a Kállay-kúriába utazunk. A külső és belső rekonstrukción átesett kúria termeiben átélhetjük a ’20-as, ’30-as évek dzsentri hangulatát és láthatjuk az egykori miniszterelnök Kállay Miklós dolgozószobáját. A Kállay-örökség bemutatása mellett korabeli autók, motorok és kerékpárok is láthatók, köztük a miniszterelnök eredeti Ford T-modellje is.

Élményekkel telve indulunk Budapestre, hazaérkezés a kora esti órákban.

 • Utazás módja
  Busz
 • Ár tartalmaz
  • az utazást felsőkategóriás autóbusszal
  • 2 éjszaka szállást, 4*-os wellness szállodában, kétágyas szobákban
  • a reggelit és vacsorát
  • egy pálinkakóstolót
  • a megadott programokat
  • a magyar nyelvű idegenvezetést
 • Ár nem tartalmaz
  • a belépőjegyeket (helyszínen fizetendő) kb. 5.500 Ft/fő,
   nyugdíjas kedvezmény igénybe vehető
  • az útlemondási biztosítást: 3%
  • a kóstolókon kívüli italfogyasztást
  EGYÉB KÖLTSÉGEK
  Ülőhelyválasztási felár (1-3. sor) 3.000 Ft
  Ülőhelyválasztási felár 1.500 Ft
  Egyágyas felár 17.500 Ft
 • Ellátás
  reggeli és vacsora
 • További információk

  Indulás: 06.00 Olof Palme sétány, Műjégpálya előtt
  Találkozó: 05:45

  Csatlakozási lehetőségek (Kérjük, foglaláskor előre jelezze)
  06:15 Budapest- M3, Szerencs utcai Volánbusz megálló
  06:45 Gödöllő - Tesco parkoló (Thegze Lajos utca)
  07:00 Hatvan - Tesco pakoló (Bibó István utca)

  A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A jelenlegi helyzetre való tekintettel az utazás indulásáról indulás előtt 7 nappal döntünk.

Legjobb árak:
2021.06.22 - 2021.06.24 Legjobb ár$
2 éjtől, Program szerint
Szobatípus: Kétágyas (franciaágyas) szoba
71.900 Ft / fő
Elérhető indulások:
Időtartam:
Utazás módja:
Ellátás:
Szobatípus:
2021.06.22 - 2021.06.24
2 éj, Program szerint, Busz
Szobatípus: Kétágyas (franciaágyas) szoba
71.900 Ft / fő
2021.08.24 - 2021.08.26
2 éj, Program szerint, Busz
Szobatípus: Kétágyas (franciaágyas) szoba
71.900 Ft / fő

Az utazás szervezője

Kapcsolódó szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek
Közel

Így újult meg Tiszafüred főtere: tó, vízesés és játszótér is készült

A tér kulturális és idegenforgalmi rendezvények helyszínéül is szolgál majd.

Megtekintett utak, szálláshelyek